Dnes je štvrtok, 15.apríl 2021, meniny má: Fedor
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

French Press ako cenovo dostupná alternatíva

február 24, 2021 - 22:15
Počuli ste už o French Press? Ak ste Kávoholici, tak určite áno. Je totiž jedným z najstarších a najpopulárnejších varných zariadení na svete. Navyše je cenovo dostupný, jednoducho použiteľný a z hľadiska prípravy kávy veľmi konzistentný. French press nám tentokrát pripravil šikovný člen nášho teamu, barista Oliver Pešta.
Foto: 
Kávoholik

Ako to vlastne funguje
French Press je varné zariadenie s ponorným filtrom z kovovej sieťky. To zaručuje najmä jednu vec. Viskózny, čiže pomaly tečúci varený nápoj s plnším telom a zvýšenou textúrou v dôsledku väčšieho množstva oleja, ktorý zostáva vo výslednom nápoji. Asi by tiež bolo vhodné spomenúť, že tento spôsob prípravy nie je vhodný riešením pre ľudí, ktorí nemajú radi kávovú usadeninu.

 Tak, ako to máte radi
Schopnosť ovládať všetky premenné ako je teplota vody, hrúbka mletia a doba prípravy umožňuje zdokonaliť samotnú prípravu podľa osobných preferencii. Najdôležitejšie je, že pokiaľ postupujete správne, môžete očakávať, že si vychutnáte jemnejšiu arómu a chute každej kávy, ktorú si pripravíte. 

img_0410.jpg

Foto: 
Kávoholik

 Ako postupovať
Skôr ako začnete, treba si jasne usporiadať nasledovné preferencie:

 1, hrúbka mletia 
V prvom rade je nevyhnutné pomlieť kávu kvalitným mlynčekom. Táto metóda prípravy je veľmi citlivá na nadmernú extrakciu. Aká je teda správna hrúbka mletia? Malo by byť dostatočne hrubé, myslím tým skôr väčšie častice, nie konzistenciu piesku. Ak je mletie príliš jemné, voda extrahuje kávu príliš rýchlo. Pri niektorých iných „ponorných“ metódach ako Aeropress alebo Syphon s tým problém nie je, ale v tomto prípade kovový sieťový filter umožňuje prepúšťanie jemných kávových častíc. A to môže príčinou jemného kalu na dne vašej šálky. 

 2, pomer dávka kávy : voda
Pomer dávky kávy a vody má jednoduchý vzorec. Gramy vody vydelíme gramami kávy. Bežný pomer je 1:15, to znamená 15 gramov  namletej kávy na každých 225 gramov použitej vody. Začnete s týmto pomerom a postupne si ho môžete upraviť pridaním väčšieho množstva kávy alebo použitím menšieho množstva vody, a to až kým nenájdete dokonalú zhodu pre vaše chuťové bunky. 

 3, teplota vody
Teplota vody je ďalšou premennou, s ktorou sa da experimentovať podľa chuti. Najskôr je ale potrebné nechať vodu po uvarení 45 sekúnd vychladnúť, aby sme dosiahli teplotu približne 90 °C. Ak chcete teplotu nastaviť presnejšie, varná kanvica s husím krkom a s nastaviteľnou teplotou je dobrá investícia. 

img_0419.jpg

Foto: 
Kávoholik

 4, čas prípravy 
Čas prípravy sa pohybuje od 3 do 5 minút. Na tmavšie praženie, môže byť 5 minút príliš veľa času, pre svetlejšie praženie môžu byť zase 3 minúty primálo. 4 - minútový čas prípravy je bezpečným východiskovým bodom. 

 5, proces 
Pridajte svoju namletú kávu do predhriatej spodnej sklenenej časti French Pressu. Potom pomaly prilievajte vodu a zaistite, aby ste zaliali celý objem kávy. Na začiatku pridáme 2 -násobok množstva vody ako máme kávy vo French Presse (čiže 15 g kávy, tak 30 g vody...atď 30/60, 60/120). Po 30 sekundách, jemne premiešajte, doplňte zvyšok vody a zakryte vrchným piestom, ale ešte ho nezatlačte! Nechajte 4 minúty extrahovať a po uplynutí času pomaly zatlačte piest smerom dolu. Nalejte opatrne kávu do svojej šálky, tak aby sa kal na dne príliš nerozvíril. 

 Hotovo. Vychutnajte si skvelú kávu na ďalší spôsob!

- - Inzercia - -