Dnes je sobota, 15.máj 2021, meniny má: Žofia, Sofia
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Recept: Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov

apríl 11, 2021 - 10:09
Superfood Ajvar, 100 % zeleninová príloha z paprík a baklažánu, je stále obľúbenejšia aj v našom regióne. Táto výživná pochúťka je dokonca prezývaná aj kaviárom vegetariánov a vegánov, pretože vďaka šetrnému procesu pasterizácie si zachováva chuť, prirodzenú farbu zeleniny a všetky cenné vitamíny a minerály.
Foto: 
Podravka

SYROVÉ GUĽKY S AJVAROM

Príprava: 10 minút

Ingrediencie:

- 250 g čerstvého nezrejúceho syra (tvaroh, cottage cheese, ricotta)

- 2 lyžice olivového oleja 

    - 1-2 lyžice jemného Ajvaru Podravka 

      - soľ

        - čierne korenie

          - 4 lyžice nasekaných lieskových orieškov

           Postup:

          1. Čerstvý syr roztlačte vidličkou. Pridajte olivový olej, Ajvar, soľ a korenie. Dobre premiešajte a vytvarujte guľky.

          2. Každú guľku obaľte v lieskových orieškoch.

          3. Uchovávajte ich v chladničke až do podávania.

          DOBRÝ TIP: Ak máte radi pikantnejšie jedlo, guľky servírujte s Ajvarom pikant. 

          pr139.jpg

          Foto: 
          Podravka

          SLANÉ AJVAR KOLÁČIKY

          Príprava: 25 minút

           Ingrediencie:

          - 300 g lístkového cesta

          - 200 ml jemného Ajvaru Podravka

          - 2 lyžice olivového oleja

          - soľ a korenie

          - 2 lyžice sušeného oregana

          - 3 strúčiky cesnaku

          - 100 g syra feta

          - 50 g čiernych olív

          - 1 vajce (na potieranie)

           Postup: 

          1. Rúru si zohrejeme na 220 °C.

          2. Lístkové cesto si rozvaľkáme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dve polovice.

          3. Ajvar zmiešame s olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme oregano a pretlačený cesnak. Touto zmesou potrieme jednu polovicu cesta.

          4. Cesto ostrým nožom nakrájame na štvorce vo veľkosti asi 5 x 5 cm.

          5. Syr feta nakrájame na malé kocky, olivy posekáme na hrubo a poukladáme na cesto potreté Ajvarom.

          6. Druhú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme oreganom. Pokrájame na rovnaké štvorčeky a zakryjeme nimi tie ajvarové. Okraje nezatláčame, naopak, koláčiky vyzerajú chutnejšie, ak je po upečení vrstva náplne viditeľná a horný štvorec vytvára "čiapočku".

          7. Takto pripravené cesto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do rúry a pečieme dozlatista, približne 15 minút. Pokiaľ pri pečení niektorý z vrchných štvorcov skĺzne na stranu, po vybratí z rúry (pokiaľ je pečivo horúce) ho ľahko vrátime do pôvodnej polohy.

           DOBRÝ TIP: Slané Ajvar koláčiky sú výborné teplé i za studena.

          pr138.jpg

          Foto: 
          Podravka

          Viac na www.podravka.sk

          - - Inzercia - -